Afghanhunden är en vacker, ståtlig och till utseendet lite speciell hundras. Den tillhör kategorin vinthundar, men ursprunget är omdiskuterat. Det var dock först på 1930-talet som rasen kom till Sverige från England. Den kan användas till jakt och inom en rad hundsporter, men dess främsta användningsområde i dag är som sällskapshund.

Sällskapshund med stark instinkt

Vad gäller egenskaper och mentalitet är afghanhundar tillgivna sina ägare, men de kan till en början uppfattas som något avvaktande. Afghanhundarna väljer nämligen helst sina vänner på egen hand och kan därför också vara lite blyga mot främlingar. Detta kan dock skilja sig från hund till hund. Trots att dess främsta användningsområde är som sällskapshund har rasen kvar sin jaktinstinkt, vilket gör att det är viktigt att hålla den kopplad på offentliga platser.

Utseende och storlek

afganhund ljusAfghanhunden är ståtligt byggd och mankhöjden mäter mellan 68 och 74 cm för hanar och mellan 63 och 69 cm för tikar. Hunden finns i flera olika färger. Karaktäristiskt för rasen är den långa och vackra pälsen som kan behöva en hel del pälsvård. Efter att den som unghund fäller sin valppäls kan tovor lätt uppstå i pälsen om den inte tas hand om regelbundet.

Passar rasen dig?

Trots att afghanhunden numera till största del är en utpräglad sällskapshund bör du, som med alla andra hundraser, tänka igenom om den passar just dig och ditt liv. Det är till exempel viktigt att socialisera valparna mycket, då de annars kan bli avvaktande mot främlingar. Hunden är snabb och aktiv, vilket också kräver en aktiv ägare. Du måste även kunna ta dig tid till pälsvård.