Oavsett om din hund är med dig i bilen dagligen eller enbart några gånger per år bör den åka så bekvämt och säkert som möjligt. Vid en kraftig inbromsning eller olycka kan även en liten chihuahua orsaka stora skador om den slungas runt i bilen. Därför finns det krav på att hunden ska vara säkrad vid inbromsning och att den inte ska riskera att skadas eller lida under transporten.

Rätt storlek på bur

En hundbur anses vara det säkraste sättet att transportera sin hund under en bilresa. Om du använder hundbur i en personbil ska hunden ha tillräckligt med utrymme för att kunna vända sig och lägga sig ner obehindrat. Längden räknas ut genom att ta hundens längd vid stående från nos till sittbensknöl X 1,10. Bredden ska vara minst hundens bröstbredd X 2,5. Höjden vid hjässan när hunden står i normal ställning är den lägsta godkända höjden för buren.

Håll bilen ren med galler eller skydd

Vid en bilresa får en hund åka i bakluckan om du har god uppsikt över den under hela resan. Se till att ha ett lämpligt galler så att inte hunden kan hamna i baksätet. Ett bakluckeskydd eller baksätesskydd säkrar inte hunden men hjälper däremot till att hålla bilen ren från päls, smuts och väta. Det finns även speciella bilstolar för hundar som förutom att de skyddar sätet även kan användas som en bädd på resan.

Bilbälte för hundar

Om hunden sällan åker med i bilen eller om en bur inte ryms så kan ett bilbälte för hund vara lösningen. Det finns flera modeller av selar med säkerhetsbälte för hundar men alla är inte krocktestade. Se till att välja en godkänd sele som sitter bra och inte skaver. För nervösa och oroliga hundar kan en bältessele göra bilresan lättare.