Chihuahuan är en stor hund i en liten förpackning. Rasen kommer ursprungligen från Mexiko och användes som vakthund, så rasen är avlad för att vara modig och framåt. Chihuahuan är världens minsta hundras och väger upp till tre kg. Hundtypen kan ha olika färger och det finns en korthårig och en långhårig variant.

En pigg hund

Chihuahuan är en liten hund men är sällan medveten om sin egen storlek. Chihuahuor kan precis som större raser tävla i både agility och lydnad, men de är kanske inte riktigt lika snabba som en brukshund. Om du vill ha en hund som älskar att gosa i soffan men som också gärna hänger med på långa promenader så är det den perfekta rasen.

En missförstådd ras

Många har uppfattningen om att chihuahuan är en rädd hund som har en tendens att skälla mycket. Detta är dock en helt felaktig uppfattning. Chihuahuan ska tvärtom vara modig, framåt och orädd. Eftersom det är en vakthund kan den ha lätt till skall men med rätt uppfostran så är det en perfekt och trevlig familjehund som kan hänga med på de flesta upptåg.

Chihuahuan och aktivering

Chihuahuan är en lättlärd ras men eftersom den inte är avlad för att arbeta för människor som till exempel en vallhund så krävs det lite extra motivering för att få den att göra som du vill. Men med positiv träning kan man ha väldigt roligt i flera hundsporter tillsammans med sin lilla hundkompis. Precis som en stor hund så vill chihuahuan gärna följa med på promenader och brist på aktivering är tyvärr en av anledningarna till att rasen fått ett oförtjänt dåligt rykte. Alla hundar vill röra på sig, oavsett storlek.