jack russel terrierJack Russel är en jaktterrier som ursprungligen avlades fram för jakt. Den är också en mycket omtyckt sällskapshund som blivit en av våra populäraste raser i Sverige. Rasen är framåt och positiv till läggningen och inte rädd för utmaningar. Vill man inte jaga med den, passar den också utmärkt för agility, rallylydnad och spår.

En modig med självförtroende

Rasen är framavlad av Pastor John Russell, som ville ha en modig och uthållig jakthund lämplig för grytjakt. Tanken var också att en sådan hund skulle kunna assistera foxterrier-hundarna i rävjakten. Ur det här avelsarbetet utvecklades två varianter, en större som blev känd som parson russel terrier och sedan även jack russel. Mankhöjden för rasen ligger på 25-30 cm och vikten ca 5-6 kg.

En hund med stark arbetsvilja

En jack russel är en modig hund med bra självförtroende och mycket energi. Jaktinstinkten sitter i linjerna och i kombination med dess höga energinivå, är lydnadsträning nödvändig för att få en harmonisk hund med ett stabilt temperament. I och med att jaktinstinkten finns i stort sett hos alla jack russel hundar, måste man alltid ha som utgångspunkt att den ser smådjur; exemplevis kattor, som ett potentiellt byte.

Den perfekta hunden för friluftsälskaren

En jack russel är mycket social och vill helst alltid vara i människans sällskap, dock gärna med en uppgift att sköta. Apporteringslekar är något rasen älskar, likaså att gå långa promenader i skog och mark. Det är alltså en perfekt hund för den som lever ett aktivt liv och verkligen vill ha en hund som aktiv hobby. Dess temperament gör att den i normalfallet trivs bäst som enda hunden i hushållet.