Efter andra världskriget insåg militär och polis att de behövde en hund som var både uthållig, skarp, hård och stabil. Den skulle klara de hårda kraven för bevaknings- och tjänstehundar. Man bestämde sig då för att försöka avla fram en helt ny ras med dessa egenskaper. Det gjorde man genom att korsa riesenschnauzer, rottweiler, airedaleterrie, moskva-retriever. I början på 1970-talet var den nya rasen rysk svart terrier etablerad.

En självsäker ras

Rysk svart terrier är en hund som är extremt kraftfull, envis, uthållig och full av energi. Det är dock också en hund som har lätt för att lära, och tycker om lydnad och bruksgrenar. Rasen saknar egentliga jaktinstinkter men trivs ändå väl i viltspåret. Rysk svart terrier utmärks också av sitt mod och omedelbara försvarsreaktioner. Den är självsäker, men samtidigt kan den vara reserverad mot främlingar.

En trogen familjehund med tjock päls

Rysk svart terrier är en kraftfull hundras som är mycket trogen sin familj och sina nära vänner. Trots att de är riktiga energiknippen tycker de även om att breda ut sin hela längd (64-72 centimeter) i soffan och mysa med familjen. Den svarta eller svartgrå dubbla pälsen är tjock, 4-10 cm lång och har tät underull. Pälsen behöver trimmas några gånger om året och dessutom måste den kammas noggrant ett par gånger i veckan.

Den populära bjässen

Den ryska svarta terriern, som framavlades efter andra världskriget, har blivit en populär hundras och används framför allt som familjehund. Hunden är något av en bjässe – kraftfull och full av energi, vilket också gör att den fungerar bra som bevaknings- och tjänstehund. Som ett plus i kanten har rasen oftast inga problem med att bo tillsammans med andra hundar, så länge de inte är för dominanta.