Har du läst begreppet berikning någon gång i samband med hundar och undrat vad det betyder? Berikning avser att djur ska få utlopp för sitt naturliga och medfödda beteende. Dessa naturliga beteende variera mellan olika raser eftersom hundraser är framavlade för olika syften som till exempel att vakta eller att hjälpa till vid jakt.

Så gör du för att lyckas med berikning

Eftersom hundar idag inte behöver jaga för sin egen mat, överlista sitt byta och så vidare så kan du skapa miljöer som gör att din hunds rasbehov ändå kan få användas. Du kan göra detta med att till exempel låta hunden söka efter godis, använda kluriga formar för hundgodis och för fysisk berikning kan du låta hunden få röra sig fritt i skog och terräng.

Undvik problem genom berikning

Vissa rasbehov är väldigt starka. Till exempel hundar som är framavlade för att valla får mår dåligt av att inte få utlopp för sina kunskaper och det kan leda till oönskat beteende då de försöker valla allt möjligt från cyklister till dina gäster. Vilken sorts berikning du behöver göra för din hund beror på ras och hunden som individ. Fundera ut vilka behov din hund har och vilka aktiviter som kan vara lämpliga utefter ålder och kön.

Aktiviteter att göra tillsammans med din hund

För hundar med fysiska behov kan det vara bra att få springa fritt och har du en hund som gillar gräva kan det vara en god idé att ha en plats i trädgården med sand där den kan få gräva fritt. För hundar som gillar jakt kan du öva apport och spårning. Vaktande hundar behöver få tid att lukta och revir markera. Med lite fantasi och kreativitet finns det många aktiviteter att göra tillsammans med din hund.