Att köpa en valp är för de allra flesta helt underbart men kan också vara tidskrävande. Hur ser ditt liv ut? Finns det utrymme för en hund och vad är viktigt att tänka på när du väl bestämt dig. Att skaffa hund ett långt åtagande som kostar både pengar och kräver ett stort tålamod. Hundar har olika behov av stimulans, träning och pälsvård.

Försäkra din valp

När du väl köpt din valp, är det viktigt att ha en försäkring på valpen redan samma dag du ska hämta hem den. Olyckan kan vara framme när som helst, där konsekvenserna kan bli både långa och dyra. En valp är busig till sin natur och behöver ett valpsäkert hem där det inte finns något att skada sig på. Valpen behöver tränas i att bli rumsren, så var beredd på att olyckor kommer ske i hemmet.

Hur du ensamhetstränar en valp

En valp ska inte lämnas ensam mer än korta stunder det första halvåret. Men valpen kan förberedas på att den inte kan följa med sin ägare överallt, genom ensamhetsträning, redan i ett tidigt stadium. Börja med att gå in i ett annat rum och upprepa det flera gånger per dag. Med tiden får valpen in det som en vana. Välj sedan rätt tillfällen när du lämnar hemmet för en kort stund, som när valpen har ätit och lekt.

Hur tränar jag inkallning med valpen?

Valpen behöver kunna lära sig att det lönar sig att komma till sin ägare och kunna hantera att gå utan koppel utan att springa iväg. Ju tidigare man börjar träna inkallning desto lättare kommer det gå då en valp är mer lättlärd än en äldre hund. Det kommer att ge både dig och valpen en trogen och fin relation. Bakslag förekommer alltid hos valpar, med tålamod och belöning går det enklare.