Världens smartaste hundar

Går det verkligen att utse vilken hundras som är den smartaste? Det har gjorts olika studier angående detta som visar att när det gäller att lära sig olika kommandon och lyda finns det skillnader mellan olika raser. I studierna har man gått efter kriterierna lydnad och arbetsprestation. En fråga som har ställts är till exempel hur många gånger ett kommando måste upprepas innan hunden har lärt sig det.

Border collie och pudel

pudel samartaste hundenNågot som man bör tänka på är att den smartaste hunden inte alltid passar bäst som sällskapshund. Enligt den nämnda studien är border collie den mest intelligenta hundrasen. Den kan lära sig över 1000 ord och det är dessutom en hund som trivs bäst om den har en uppgift i livet. Om den inte har en arbetsuppgift hittar den på en själv. På andra plats ligger rasen pudel som är snabbtänkt och lätt kan manipulera sin ägare.

Schäfer och golden retriever

Schäfer och golden retriever är bland de mest populära hundraserna i Sverige. Schäfern älskar dessutom att arbeta och rätt uppfostrad samarbetar den väl. Den är populär både som sällskapshund och tjänstehund. Golden retrievern är både intelligent och följsam förutom att den är vänlig och utåtriktad. Rasen är lyhörd och tycker om att arbeta vilket kommer sig av att den avlades fram för att apportera jaktbyten.

Vem är egentligen smartast?

Hundar lär sig att inte ta egna initiativ utan de lär sig istället att vänta på signal från sin matte eller husse. En varg eller hund utan ägare till exempel måste på egen hand se till att få mat och måste själv finna lösningar på problem. Frågan är vem som egentligen är smartast, om det är den som gör vad den blir tillsagd eller den som tar egna initiativ.